Friday, 17 July 2015

MAK TERINGIN NAK MAKAN PEKNGA! (Ulang siar dari artikel 2014) Ketika duduk menunggu dilobi hospital,disebelah saya ada sepasang suami isteri yg masih muda yg saya lihat baru keluar dari melawat seseorang.Isterinya bersungut."Emak ni merapu.Nak makan yg pelek pelek.Ada ka nak makan pek nga cicah kuah gulai ikan." Si isteri mula membebel.Suaminya yg pelat selatan bertanya,"Apa bendanya peknga tu." Lempiang, johor kata lempeng."Sahut isterinya.Bebelannya berterusan,"Mana ada orang makan benda begitu zaman ni,nak cari tang mana, tak pernah orang juai.Akai tak berapa betoi orang tua ni."Sambungnya isterinya dg muka chom(muka masam).Saya cepat memintas sebelum bebelannya memanjang dan menambah dosa pd ibunya,"Di Kepala Batas ada,di Sg Petani pun ada.Ada peknga pisang,ada peknga cicah kuah gulai.Murah sangat.Tak baik cakap macam tu pada emak." Orang sakit memang terasa nak makan benda yg dia biasa makan dulunya,apalagi zaman 50an dan 60an memang menyorok (sarapan)dg peknga,cucok kodok,dangai,paktongko dsbnya.Penuhi harapan mereka.Kalau dulu apa yg kita minta dizaman kanak-kanak emah dsn ayah pasti akan usahakan,maka bila mereka tua,bayarlah kembali dg menunai permintaan mereka.Sesungghnya ini juga ujian kepatuhan dan ketaatan kpd ibubapa.Ingatlah kita membela ibubapa untuk mejunggu hari matinya,tetapi ibubapa memelihara kita untuk menghidupkan,membesarkan,dan membina kejayaan. Belajarlah untuk mengetahui makanan tradisi sekurangnya boleh menimbulkan nostalgia pd ibubapa atau sebagai sarapan yg jauh lebih baik dari roti canai. Makanan yg mudah dan makanan itulah yg mrmbesarkan mereka.ABD GHANI HARON

No comments:

Post a Comment